Menu Sluiten

Fit ? Foodie Friday: Hoe je hardlopen leuk & warm houdt in de winter

Het is dan ook één van de grootste redenen dat de meeste lopers een najaarsmarathon verkiezen boven een voorjaarsmarathon. Gezien mijn eerstvolgende marathon eind maart valt, kan ik er niet meer onderuit; ik zal moeten trainen in de winter. Gezien ikzelf nog geen fanatieke loper was exact één jaar geleden, ben ik echt op zoek moeten gaan naar manieren die het lopen toch een beetje leuker maken tijdens deze wintermaanden. Want to be honest; niemand loopt graag in het donker ’s avonds of staat ’s ochtends met plezier op om voor de eerste les of voor het werk toch even een rondje te doen wanneer het weerbericht 3 graden aangeeft. Toch zijn er een aantal ’trucjes’ die ik soms toepas om  het allemaal nét even iets gemakkelijker te maken. Want wij Run-aholics, lopen natuurlijk liefst het hele jaar door!

Regel nummer 1: Zet je koffieapparaat aan nét voor je de deur uitgaat

Koffie drinken vlak voor het lopen is niet voor iedereen aan te raden. Ik doe het soms wel, als ik echt nog moe ben of als ik niet teveel gegeten heb daarvoor, maar 9 van de 10 keer is mijn maag het daar niet helemaal mee eens. Dus: water vóór de run, koffie als beloning. En als je weet dat er verse, warme koffie klaarstaat als je terugkomt, dan ga je vanzelf toch een tikkeltje sneller lopen, niet?

Regel nummer 2: Geniet van de stilte!

Er zullen wat auto’s te horen zijn, een enkeling die naar zijn werk vertrekt, of een student die zijn kot van heel de nacht niet gezien lijkt te hebben, maar over het algemeen is de buitenwereld nog niet helemaal wakker. In ieder geval niet wakker genoeg om hele conversaties te voeren. Probeer eens om geen muziek aan te zetten en gewoon het ritme van je eigen voetstappen te volgen. De stilte en de rust om 6u ’s ochtends is opmerkelijk als je over straat wandelend. En over een paar uur zit jij dubbel zo geconcentreerd in de les. De dag goed begonnen is… (vul zelf maar in) …minder chaos de rest van de dag.

Regel nummer 3: Doe die warming-up thuis

Het voelt zowel voor jezelf als voor je spieren soms ijskoud aan om de deur uit te gaan, op welk uur van de dag dat ook moge zijn. De temperaturen zijn aan het dalen en al krijg je het wel warm van te lopen, een pretje is het niet. Dan is er het dilemma van hoeveel kleren je aandoet en dan liever teveel of te weinig kleren, maar dat is voor iedereen anders en ik weet het zelf ook nooit goed, dus daar zal je mijn advies niet over kunnen gebruiken. Wat voor mij wel werkt is om thuis alvast iets van beweging te doen, wat rond te lopen, dynamisch (statisch is niet nodig) te stretchen en het gewoon iets warmer te krijgen. En vergeet ondertussen vooral niet om die koffiemachine aan te zetten, haha. Daar begint het multitesten al, om 6u ’s ochtends.

En last but not least… Ga gewoon naar buiten. Jij wilde lopen, niet iemand anders. Je kan er ook voor kiezen om Netflix aan te zetten. Daar is helemaal niets mis mee. Al denk ik dat je van dat eerste gelukkiger gaat worden.. 🙂

Liefs,

Strave..euhm.. Joggelien

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *