Menu Sluiten

Mijn eerste Spaanse kerst!

Nog een beetje overweldigd, maar vooral nagenietend van het hele gebeuren van de afgelopen dagen en mijn lichaam aan het bekomen van de hoeveelheid aan veel te lekkere kerstontbijtjes, diners van 5 gangen én alle soorten Spaanse dulces die ik toch eens geprobeerd moest hebben (YOLO, hoe vaak krijg ik nog de kans om kerstmis in Spanje te vieren?!), ga ik voor jullie toch een poging doen om een blogpost neer te pennen. Neer te typen, wel te verstaan. Over mijn eerste, Spaanse kerst.

Ik had me er op voorhand wel eens zorgen over gemaakt. Kerstmis en nieuwjaar vieren met mensen die ik één week ken? Gelukkig klikt het vanaf het begin supergoed tussen ons. Vorig jaar in Montana heb ik ook ervaren dat dat vaak de mooiste herinneringen met zich meebrengt, de feestdagen doorbrengen in het buitenland. Die zorgen waren dus gelukkig voor niets, ze vinden het alleen maar geweldig dat er ‘iemand van België’ bij is en hebben honderd en één vragen.

Ik werd door iedereen even liefdevol ontvangen. De grootmoeder van de familie, waar we zijn blijven logeren, begon meteen met trots uit te leggen hoe de familie in elkaar zat en wat ze in haar leven allemaal gedaan had (ik maar knikken alsof ik alles begreep…:) ). Maar wat ik er dus uit kon afleiden was, dat één van haar vier kinderen op dit moment nog in Málaga zit en terug komt op nieuwjaarsavond, en dat één van haar andere kinderen ooit voor zijn werk in België moest zijn en het daar geweldig vond. Ik kreeg van diezelfde grootmoeder ook meteen een paar pantoffels in mijn handen geduwd toen ik op sokken de woonkamer binnenkwam, ‘k heb de gewoonte om mijn schoenen bij binnenkomst altijd uit te doen maar dat is dus echt not done hier in Spanje, werd mij later uitgelegd. Wist is veel. Daarna maakte ik ook kennis me de rest van de familie.

De afgelopen twee dagen waren trouwens volledig in het Spaans te doen. De jongere generatie heeft nog Engels op school gehad, maar de iets oudere generatie niet, of is dat al vergeten. Wanneer ik eens een woord in het Engels zei keken ze mij aan alsof het Chinees was. Niet erg, zo leer ik sneller Spaans. Ze apprecieerden het bovendien enorm wanneer ik mijn beste – zeer gebrekkige- Spaans bovenhaalde om iets uitgelegd te krijgen. Verstaan lukt nog wel, en antwoorden doe ik gewoon zonder m’n werkwoorden te vervoegen, ze moeten maar uitvissen wat ik bedoel… 🙂 De kinderen van de zus van Alexandra, de mama van het gezin waarin ik verblijf, heeft iets oudere kinderen dan dat Lucas en Naia, mijn au pair kindjes zijn, en zij spraken wel een beetje Engels, ook omdat ze een aantal jaar een au pair uit Amerika hadden. Die konden zo nu en dan eens iets vertalen wanneer ik weer eens de clou van het verhaal miste.

Waar ik was gebleven…Iedereen was dus superlief en vriendelijk voor mij. Weer eens veel nieuwe mensen leren kennen, altijd leuk. We spendeerden onze tijd met drinken, eten, veel eten (ik weet eindelijk hoe een polvorón en een turrón smaakt! 🙂 ), het uitpakken en geven van cadeautjes, het zingen van villancicos, spelen met de kinderen en het bekijken van foto’s van verschillende generaties terug. En ons eetfestijn werd deze ochtend vrolijk verder gezet met het aansnijden van de Roscón de Reyes als ontbijt. Een beetje te vroeg, gelukkig, want ik vertrek 5 januari al! Het smaakte een beetje vreemd, nogal droog, een soort van combinatie van brood en taart denk ik. Ze vertelden me dat het hier de traditie is om dat te eten als ontbijt op 6 december, maar dat ze het vaak heel de kerstperiode lang als ontbijt eten omdat dat nu toch al in de winkels ligt. In de loop van de middag kwam ook de vader van Javi nog even langs en maakte ik ook ineens kennis met hem.

Ik heb heel erg genoten van de afgelopen dagen en ben blij dat we voor nieuwjaar weer naar daar gaan. Tot dan heb ik gelukkig nog een week de tijd om een beetje bij te tanken om over één week het nieuwe jaar in te gaan. Kan je je dat nu voorstellen, 2018?! Daarvoor staan er nog een aantal andere heel leuke dingen op de planning maar dat lezen jullie later weer!

Hopelijk hebben jullie ook allemaal genoten van vandaag en zitten jullie helemaal in kerstsfeer! Ik ga jullie laten, want er zijn beter dingen te doen dan nu online te zijn nu! Enjoy!

Vrolijk kerstfeest allemaal! <3

 

2 reacties

  1. Li Gommeren

    Hey Stien,
    Aan de foto’s en je brede lach te zien stel je het in Spanje zeer goed! De gebakjes met chocolade zien er superlekker uit! En dan al twee dagen in Madrid doorgebracht en in Avila, die prachtige ommuurde stad. Geniet er van!
    Wij hebben Kerstmis zonder jou doorgebracht maar we gaan dat goedmaken zodra je terug bent e het pakje is in goede handen in bewaring!!
    Muchois besos y hasta lluego! oma

  2. Pingback:Nieuw jaar voor Stravelien! Favoriete blogposts 2017 – STravelIEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *