Menu Sluiten

Segovia & Madrid: mijn ervaringen

Ik heb twee weken helemaal in het noorden van Spanje gezeten, twee weken helemaal in het zuiden. Daartussen heb ik onder andere bovenste twee steden bezocht. Twee steden, waarvan misschien nog wel het meest Segovia me is bijgebleven. Vandaag zal ik jullie vertellen hoe ik het heb ervaren om er voor enkele dagen in rond te lopen en wat je zeker moet zien als je daar toevallig langskomt. Of niet toevallig. Want Segovia zou ik meteen opnieuw doen.

Over Segovia was ik het minst goed ingelicht en daar plande ik, in tegenstelling tot de tijd die ik voor Valladolid had uitgerokken, wat dan weer een dag te veel bleek, maar twee dagen. Dinsdagmiddag kwam ik aan en donderdagochtend vertrok mijn bus. Na een redelijke lange tocht (een paar uur trein en een bus naar het centrum, dat treinstation ligt écht in de middle of nowhere, ver weg van het centrum), vond ik mijn hostel, die overigens supergezellig was. Ook van de stad was ik meteen enthousiast! Het Romeins aquaduct waar je niet naast kunt kijken is heel indrukwekkend om te zien, maar vooral ook heel veel kleine straatjes. Kleine, smalle steegjes waar je doorheen kunt blijven wandelen. Na een paar uur had ik dan ook geen stadsplannetje meer nodig. Kleine steden zijn leuk om te doen, als je voor het eerst alleen reist, maar ook als je maar 48 uur de tijd hebt.

In de week dat ik in Segovia was, was er heel toevallig ook een kunstfestival bezig. Hier had ik niets over opgezocht, een leuke verrassing dus! Elke avond van 23u tot 2.30u waren dansvoorstellingen bezig op het grote plein voor het aquaduct, dat supermooi verlicht was in de avond. Heel de stad werd rond die tijd trouwens verlicht.En druk was het ook. Héél druk. Ik had twee dagen lang het gevoel dat er téveel mensen rondliepen om in een stad als dit te passen. En dan ook vooral toeristen. Ik hoor vooral van mensen dat ze vinden dat de toerisme heel die stad heeft overgenomen, kan ik inderdaad niet ontkennen, en dat de stad daardoor zijn charmes verliest. Met dat laatste ben ik het niet eens. Dat heeft juist wel iets. Alle oude gebouwen staan er nog, maar de ontwikkelde toeristische sector geeft veel leven en maakt het ook gewoon makkelijker leven voor een toerist. De gezellige hotspots en de goedkope restaurantjes, bars en winkeltjes zijn ontelbaar. Dat vond ik op dat moment niet storend. 🙂

Na twee dagen had ik veel gezien. De dansvoorstellingen ’s avonds waren één van de hoogtepunten, maar er zijn ook veel indrukwekkende monumenten en daarvan raad ik zeker aan; het aquaduct (je zal moeite moeten doen om dat over te slaan…), de kathedraal, het Alcazar en de Plaza Mayor.

Donderdagmiddag checkte ik uit. Toen besloot ik dat ik gerust nog een dag langer had kunnen blijven. Ik kwam rond het middaguur aan in Madrid, waar de temperatuur op dat moment nog een tikkeltje hoger was.

In Madrid heb ik 3,5 dagen rondgelopen. De stad op zich vind ik een heel duidelijke structuur hebben. Ik wist wat ik wilde zien en doen de eerste dag, en dankzij een goed stadsplan en metroverkeer binnen de stad, was alles snel te vinden. Een metrobeurtenkaart heb ik overigens niet gebruikt, gezien het van de ene kant van de stad naar de andere ongeveer 40 minuten lopen is, best wel te doen dus. Mijn hostel lag één straat van de plaza Mayor en de Puerta Del Sol. Dat laatste stelt niet veel voor trouwens, het is niet meer dan een halve vierkante meter aangegeven op de grond (zelf dat heb ik niet eens kunnen zien, iedereen staat er rond om foto’s te maken), en fungeert als nulpunt of middelpunt van Spanje. Het plein is dan weer wel mooi.

Mijn lievelingsplekje in Madrid? Het Retiro park. En de vijver die in het midden van het park ligt. Daar heb ik dan ook, samen met een Canadees meisje dat ik in mijn hostel had leren kennen, een halve dag doorgebracht. Als ik ooit Madrid weer eens bezoek, dan zou dit de reden wel eens kunnen zijn.

Het is een lange blogpost aan het worden…

Ik heb in ieder geval van geen van beiden spijt en ben blij veel gezien te kunnen hebben in redelijk korte tijd. De sfeer die in beide steden hangt, zit in ieder geval goed.

Wat is jouw lievelingsstad in Spanje?

Liefs,

Stien

20170723_204231

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *