Menu Sluiten

study edition #1: (Niet)tips: feiten en fabels

18 jaar. 7 examenperiodes verder. 130 examens verder. Na redelijk wat ervaringen, die we allemaal hebben, heb ik wel een soort van ‘plan’ om dingen aan te pakken. Dingen die voor mij werken, die ik altijd doe, die ik nooit doe, tips die me werden gegeven en die ik toepaste, adviezen die ik kreeg en die ik met een vriendelijke glimlach de vuilbak heb ingegooid omdat ik wéét dat iets niet werkt voor mij, en tips die ik andere mensen geef. Omdat ze al 6 jaar hebben gewerkt en waarvan ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen. Daar gaat dit blogje vandaag ook over: fabels en feiten over studeren. Laten we meteen beginnen! Beloofd; ik houd het kort en bondig, als in ‘ we hebben namelijk wel iets anders te doen vandaag’…

Take-my-advice

  1. Tip: Niet te veel markeren. Leuke bezigheid tijdens een oersaaie les, dat wel. Niet zo leuk op de dag voor een examen, wanneer blijkt dat heel je boek op een kleurboek lijkt en je geen idee meer hebt welke kleur voor wat stond en het eerder pijn doet aan je ogen, dan dat het structuur brengt in je hoofd. Of dat blijkt dat er meer woorden gemarkeerd, dan ongemarkeerd op je blad staan. Of volledige zinnen die geen sense maken. Houd het bij kernwoorden.
  2. Fabel: leer niet van de samenvatting van een ander. Niet mee eens. Meer zelfs: Sharing is caring! De samenvattingen in onze klas doen de ronde en dat is vaak genoeg mijn redding geweest. Zeker de dag voor een examen, beging dan a.u.b niet samen te vatten. Gebruik de samenvatting van je beste vriendin en studeer gewoon.  “Maar dan staat het niet in je eigen woorden”, hoor ik wel eens als tegenreactie. Nee, inderdaad. Het zijn de woorden van de cursus, maar dan samengevat. Klaar om vanbuiten te leren.
  3. Tip: doe wat voor jou werkt. 1u leren, 30 min. pauze; 50 min. leren, 10 min. pauze; 2u leren, 1u pauze;…..Weet je wat? Stop met op de klok te kijken en studeer zolang het lukt. Beginnen je zinnen voor de vijfde keer te lezen omdat je ogen aan het dichtvallen zijn? Stop dan. Simple as that. Niet moeilijk doen. Studeren zonder samenvattingen? Prima, ga je gang. Alles luidop leren? De leerstof zingend leren? Doe maar.
  4. Fabel: muziek neemt een deel van de concentratie weg. Dit zal wetenschappelijk onderbouwd zijn en in dat opzicht wel kloppen. Toch zijn er genoeg mensen die mét muziek studeren en er door geraken ook. Die zelfs vlotter door hun leerstof geraken met de juiste muziek. Het moet een beetje leuk blijven ook, hé…

 

Zo, dat waren ze voor vandaag! Veel succes iedereen!

Liefs, Stien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *