Menu Sluiten

Blue Monday. Niet voor mij dit jaar.

Blue Monday, al ooit van gehoord? Niet zo vreemd als at niet het geval is, het concept was voor mij ook helemaal niet zo bekend! Ik herinnerde me vaag een artikel over de ‘Blauwe Maandag’ dat ik ooit had gelezen, maar meer ook niet. Het ging over het feit dat de derde maandag van het jaar de meest depressieve dag van het jaar zou zijn. Ik vond het interessant om er dieper op in te gaan en vroeg me af of dit nu ook oprecht zo zou zijn. Wat houdt zo’n dag dan precies in?

Wat jij als de meest verdrietige, ‘depressieve’ dag van het jaar zal beschouwen, zal grotendeels afhangen van je persoonlijke situatie en de omstandigheden waarin je je bevindt, maar er inderdaad wel genoeg redenen dat dat wel eens op de welbekende ‘Blue Monday’ zou kunnen vallen…

blue-monday-so-what-deal-with-it_p3186722

Let’s do some research…

“Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff rnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule (Voor meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_%28date%29#Date) waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken.”

Als ik het zo lees, lijkt er wel een kern van waarheid in te zitten. Laten we zijn wonderbaarlijke formule even uittesten op mijn eigen leven op dit moment…

De decembermaand was voor mij, op het feit na dat het eerste deel bestond uit het afleggen van examens, één en al feest. Ik genoot van heel veel leuke dingen, van vooral niet moeten en wel mogen, van heel veel lekker eten, het ene (vr)eetfestijn na het andere, en van het feestelijke gevoel dat deze kerstperiode met zich meebrengt. In zo’n maand mogen van mij alle remmen even los en geniet ik uitermate van alle tijd die ik kan doorbrengen met familie of vrienden. Heel cliché allemaal, I know.

En dan is het opeens 1 januari. Onze lijst met goede voornemens is ook dit jaar van de partij en een nieuw kalenderjaar met, buiten al het mooie en goede dat we elkaar van harte toewensten, ook gewoon weer heel veel werk. En hoewel dat gevoel van die feest-december-maand nog wel even blijft hangen, is het opeens 3 januari. 4 januari. 5 januari. Blijken die goede voornemens toch nog niet vanzelf te gaan, begint de kerstdecoratie af te brokkelen maar blijven de temperaturen wel onaangenaam koud (als ze niet nog een beetje gaan zakken!) én komen de dagelijkse verplichtingen stilaan op ons af of is het einde van de vakantie in zicht. En die zomer? Die ligt nog eeuwen voor ons. 

Dat kan inderdaad allemaal wel even voor afkickverschijnselen zorgen. Ik kan je vertellen, leuk is anders. Sterker nog; ik voelde dat gevoel vandáág al opborrelen, en Blue Monday moet nog komen. Ik houd mijn hart almaar vast.

Hier zit ik dan, 6 januari, 1u04 ’s nachts. Vijf uur geleden vertrokken in Spanje en drie uur geleden aangekomen in België. En nu aan het bloggen. Om morgen de rest van mijn to-do list af te werken. Over Back to reality gesproken. 

Zeker nu ik nog net niet rechtstreeks van het buitenland naar de les moet, zit Blue Monday er voor mij dubbel en dik aan te komen. Maar weet je wat het is? Er staan zóveel leuke dingen op de planning de komende weken en maanden, dat ik besloten heb er vrede me te nemen. Blue Monday of niet. Formule of niet. Werken die goede voornemens (je weet wel, meer sporten, meer lezen, productiever studeren,…) niet helemaal mee? Dan korten wie lijst halverwege de maand gewoon even in en hebben we nog 11 andere maande om er wél in te slagen. Lijkt die zomer nog heel ver weg? Begin dan NU met iets te doen dat je graag doet, een nieuwe hobby, spreek vaker af met vrienden, lees een goed boek. Niet omdat deze drie zaken wellicht alle drie op je ’to do list’ voor 2018 stonden, maar gewoon. Om dat je daar op dit moment zin in hebt. En om de maand januari een beetje op te fleuren! En dan nog een laatste tip; moest je het echt te pakken hebben en heeft Blue Monday wel degelijk inspraak gekregen in je humeur, laat het over je heen komen. Eén dag duurt niet lang. Lach die ‘depressieve’ gevoelens weg en weet dat dat bij het leven hoort. Bij deze dag hoort. En dat ze waarschijnlijk achter je oren zitten, na het lezen van deze blogpost. Geef ze dus maar niet te lang de overhand!

Blue Monday, dus. Nu we op zijn minst al weet hebben van het hele concept, kunnen we er dit jaar misschien een beetje beter tegen. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Ik zeg dit jaar nee tegen Blauwe Maandag! Waarom? Heel simpel, er zijn máár 365 dagen in een jaar, zou zonde zijn om er eentje weg te gooien. En als ik me toch slecht voel die dag, dan steek ik het op Blue Monday. Niet op mezelf. Om de dag erna weer de draad op te pikken en er helemaal tegenaan te gaan!

Vertel eens, hadden jullie hier al van gehoord? Hebben jullie hier wel eens last van (gehad)? Let me know, ik ben heel benieuwd! 

Liefs,

Stien

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *