Menu Sluiten

Dus dit is melancholie…?

Een vraag waar ik afgelopen tijd veel mee bezig ben geweest en waarvoor ik één, geen antwoord heb gevonden en twee, heb besloten dat hier niet één juist antwoord voor te vinden is. Ik had van het woord gehoord , maar meer ook niet. Ik kon er geen duidelijke uitleg bijgeven. Vorige week hebben we tijdens een aantal workshops, begeleidt door Sofie Palmers (https://www.sofiepalmers.be/), tijdens een workshop van drie dagen, gewerkt rond dit thema en ons daarbij een beeld voor ogen proberen te halen middels teksten, mensen observeren en muziek. Rond dit thema hebben we heel veel zelf geschreven. Welke beelden kunnen dit onderwerp voorstellen? Welke woorden kunnen dit thema definiëren?

Vandaag wil ik het in dit artikel hierover met jullie hebben. Ik heb verschillende definities in tekstvorm van verschillende mensen bijeengesprokkeld en deel ze vandaag met jullie! Want misschien hoeft melancholie ook niet voor iedereen hetzelfde te betekenen…

Mijn eigen definitie deelde ik al eens in tekst vorm, dat kan je hier teruglezen: https://stravelien.wordpress.com/2017/09/18/stienschrijft-7-tristesse-onder-de-oppervlakte/

“Tristesse onder vrolijkheid, tristesse onder de oppervlakte, schoonheid van verdriet.
Verkeerd begrepen uit eigen perspectief.
Grassprietjes die niet te tellen vallen.
Onbenoembare eenzaamheid.
Blikken van bezorgdheid. Medeleven. Medelijden.
Liefde voor onbekenden.
door hersenen heen willen kijken. Gedachten eruit willen sleuren. Benieuwd naar een levensverhaal.”
– door Stien Gobeyn

“‘Mélancholie is nog geen liefde’, dat zegt papa altijd zonder anleiding omdat hij niet graag stille momenten heeft.
Voor mij klinkt het logisch; melancholie is geen liefde.
Want waar liefde de wolken raakt kruipt melancholie in de grond.
Vanaf nu noem ik het Magdalena. Dan doen we verder.
Waar liefde de wolken raakt kruipt Magdalena in de grond.
Magdalena komt aanzetten als er liefde verdwijnt, komt alleen aanzetten als er geen liefde meer is.
In een duidelijke getuigenis van mezelf leid ik af dat Magdalena en liefde ook samen kunnen regeren.
Magdalena vind ik minstens even belangrijk als liefde.
Magdalena danst in je hoofd.”
– door Dante Dubois

“Melancholie bestaat uit drie woorden: Meel, anch en olie.

Meel staat voor de droogte van gevoelens. Heb je ooit meel in je mond gehad? Meel staat ook voor het malen van emoties. Als je melancholisch bent, voel je een beetje van alles.

Ach kan voor twee dingen staan: het Anch-symbool uit het oude Egypte, een symbool voor het eeuwige. Of ach staat voor een anker. Van een eiland bijvoorbeeld. Hoezo een eiland? Ja, een eiland.Een rondvliegend eiland dat je zeer melancholisch doet voelen. Het anker staat voor de zwaarte.

Ten slotte hebben we olie. Olie staat voor heel wat dingen. Maar in deze contex staat het voor brandolie. Olie om een vuur te doen branden. Want, als je je melancholisch voelt, kan je je ook blij voelen. Blij als bij een kampvuur waar mensen liedjes zingen in het bos en naar de sterren staren terwijl ze weten dat de mensen die voor hen iets betekenen ook naar diezelfde constellaties aan het kijken zijn. ”
– Door Aaron Vander Eecken

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *