Menu Sluiten

Goede voornemens alert?

Nieuwe week, nieuwe kansen.

En ook meteen een gloednieuw artikel voor jullie! Een paar uurtjes later dan normaal… & Ik kan er nu een heel spannend en samenhangend verhaal van maken waarin ik jullie uitleg waarom er deze ochtend geen blogpost online stond maar ik kan het ook gewoon in drie woorden vertellen…I got drunk. Vrijdagnacht. En de rest van het weekend? Was ik door veel verschillende redenen mezelf niet én heb ik andere verplichtingen voorrang verleend, waardoor mijn gevoel voor creativiteit en mijn enthousiasme om te schrijven ver te zoeken was. Dat dus. Said it. Herinneren jullie je nog dat artikel dat ik schreef over Blue Monday? Misschien lag het daar wel aan. Anyway, een niet minder gemeende, geweldige maandag voor jullie allemaal gewenst!

En waar gaan we het vandaag, aan het begin van deze nieuwe week over hebben? Over iets waar velen van jullie twee weken geleden wellicht nog enthousiast mee bezig waren, maar nu misschien al een beetje vergeten zijn. Goede voornemens! Hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Hoe denk ik hier over?

loesje_voornemen

Zelf had ik dit jaar niet echt een lijst met ‘goede’ (wat is goed? Spontaan is áltijd beter!) voornemens, meer zelfs: ik ben er een tikkeltje allergisch aan geworden. Ze zijn bijna onvermijdelijk deze tijd van het jaar. Als je iets wilt zien veranderen in je leven, moet dat toch elke dag van het jaar kunnen? Wel bezorgde ik jullie aan het einde van vorige maand een overzicht (beter gezegd: vooruitzicht) van wat ik graag wilde bereiken het komende jaar, als reminder voor mezelf, voor het volgen van mijn dromen. Heb je dit artikel gemist? Alsjeblieft: https://stravelien.wordpress.com/2017/12/31/even-vooruitblikken-2018/

Nu, zo de derde week van januari, heb ik uit vertrouwde bron vernomen, is hét moment waarop goede voornemens in het water beginnen te vallen. Of dat al gedaan hebben. En daar wordt dat ‘gelukkig nieuwjaar!’ nu niet bepaald gelukkiger van. No worries, je bent niet alleen. Anders zou ik er geen hele blogpost aan wijten. Peptalk nodig? Vandaag deel ik je mijn tips als het om goede voornemens aankomt. Alles begint bij een goed plan, toch? Misschien heb je er iets aan, misschien niet. Misschien wil je er ondertussen niet meer over praten, misschien verloopt alles bij jou wél perfect. Hoe dan ook, hier komen ze! Alle zeven op een rij…

  1. Maak leuke doelen! Hoe leuker, hoe makkelijker. En wees voor één keer een beetje origineel. Gezonder eten, minder drinken, sporten, meer/productiever/slimmer studeren en/of werken, een nieuwe taal leren en een wereldreis maken zijn zowat de meest genoemde voornemens op aarde. En het ding is, dat ze niet eens zo voor de hand liggend of heel erg makkelijk zijn. Wat dacht je van; vanaf nu ga ik elke maandag 30 minuten lopen en ga ik elke zaterdag 25 nieuwe woordjes Spaans (You know me…een andere taal mag ook hoor 🙂 ) vanbuiten leren. Geen 30 boeken per jaar lezen, maar elke treinrit één bladzijde lezen. Zo van die dingen. Klinkt al 10x beter, niet?
  2. Maak een plan. Schrijf ze op, om te beginnen al. Maar schrijf er ook bij hoe je dat gaat doen, hoe je eraan kan werken en in welke maand je dit zal doen. Planning is the key. Dat voorkomt teleurstellingen op 31 december 2018.
  3. Nu je ze opgeschreven hebt, zijn we al een stapje in de goede richting. Als je ze nu ook nog eens af en toe zou lezen, dan komen we helemaal dichtbij. Schrijf ze bij voorkeur niet online (moet ik veel zeggen, met mijn blog..), maar op papier. Of schrijf ze in alcoholstift op een groot wit blad en hang ze aan een muur in de kamer. Daar valt nu niet echt naast te kijken. 🙂
  4. Zet er eens iets tussen dat wat minder met jezelf te maken heeft. Probeer elke dag iemand een complimentje te geven. Geloof me, dit doe je onrechtstreeks voor jezelf. Je zal er alleen maar vrolijker van worden.
  5. Denk niet in “Ik ga niet meer…”, maar in “vanaf nu ga ik…”. Echt hoor, werkt beter. Doe maar gewoon.
  6. Maak er niet teveel! Verwacht je nu echt een lijst van 50 to-do’s te kunnen afvinken in 365 dagen? We willen allemaal veel, liefst zoveel mogelijk doen in een jaar. En dat is positief, YOLO! Maar niet realistisch. En weet je wat? Er komen nog wel wat jaren. Zou zonde zijn om tegen dan de hele wereld al gezien te hebben en alle talen op aarde te spreken. 🙂
  7. Ten slotte: SUCCES! En don’t forget…goede voornemens zijn het leven niet. Het is trouwens ook niet verplicht om ze te hebben, moest je dat gevoel hebben. Ik moedig het persoonlijk niet aan om er aan mee te doen. Ik noem het liever een bucket list.

Wat staat er op jouw bucket list dit jaar?

Liefs,

Stien

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *