Menu Sluiten

Monday…(not) my favorite day. Tips!

Een dag die voor vele mensen tegenstrijdige gevoelens oproepen en waar de meningen zeer verdeeld over zijn. Maandag. Langs de ene kant misschien een pijnlijke, abrupte overgang van dat heerlijke weekend waarin vooral heel veel niets doen toegelaten is, en het begin van een nieuwe school- of werkweek. Maandag wordt door anderen ook weer als ‘nieuwe’ start gezien. Zo dat 1 januari-gevoel. Nieuwe week, nieuwe kansen. Kansen om gezonder te eten, meer te sporten, wat meer uurtjes te werken en deadlines op tijd te halen. Zo ben ikzelf niet echt fan van weekenden, omdat ik uit ervaring weet dat hoe meer tijd je hebt, hoe minder je gedaan krijgt. Zoek er geen logica achter maar dat is de realiteit. Maandag bied voor velen de motivatie om er weer voor te gaan, op welk vlak dan ook. Helaas vervaagt diezelfde motivatie snel genoeg weer door de zogenaamde Monday Blues en kijken we halverwege de week alweer uit naar het weekend. Vooral studenten zijn hier een krak in: de haat-liefdesrelatie met maandagen. Dat is jammer, en in dit artikel vertel ik je waarom. Ik geef je vandaag 8 tips hoe je vanaf nu van maandag je favoriete dag van de week kan maken! Hoe je deze week niet alleen je doelen na kunt streven, maar die doelen ook daadwerkelijk vol zal houden. Eén gouden regel; houd het leuk voor jezelf. Dan werkt alles. Maandag is zo erg nog niet. 

I hope you have a good Monday.  Take this cookie just in case!

 

  1. Doe iets weekend- achtigs op maandag! Niet alléén maar werken, niet alleen maar studeren. En dat geldt eigenlijk wel voor elke dag. Plan iets leuks in waar je echt zin in hebt, dat je normaal gezien zou doorschuiven naar het weekend. Ga rond de middag naar buiten om samen met een paar vrienden in de stad te gaan lunchen, ga thee drinken, ga naar de film. Plan iets waar je naar uitkijkt, en die maandag wordt automatisch al snel een stukje aangenamer. Niet enkel zaterdag en en zondag zijn gemaakt om van te genieten.
  2. Be prepared. Dit is dan vooral een tip naar mezelf toe, maar moest je er iets aan hebben…Be prepared, geldt dat niet altijd? Doordat mijn week eigenlijk al op zondagavond begint, heb ik ruim de tijd om de juiste boeken aan te vullen, klaar te leggen, vakken voor te bereiden of op zijn minst al te weten wat er maandagvoormiddag op de planning staat. Liever chaos op zondagavond, dan op maandagochtend. ’s Ochtends heeft niemand daar zin in, toch?
  3. Music please! Zet metéén na het afdrukken van je wekker je favoriete muziek op en die happiness zal niet lang uitblijven, geloof me. Wakker wordt je er in ieder geval van. Opgewekt ook! Muziek helpt bij alles. Van 7u ’s ochtend tot 8u30, er zijn ergere manieren om de dag mee te starten. Zorg dat je zondagavond (wat een crciaal moment in de week, zeg) een nieuwe play-list hebt klaar staan en geniet er de hele ochtend van. Of dat nu op je werk is, in de trein, op de fiets of tijdens het ontbijt. Enjoy!
  4. Write it off! Dat kan een to-do list zijn als dat kan helpen om het overzicht te bewaren. Maar als dat alleen maar voor stress zorgt, doe daar dan vooral niet aan mee. Schrijf dan liever een brief naar iemand, schrijf je gedachten van je af, ideeën voor een bepaald project of wat dan ook. Het zal opluchten en is bovendien gewoon leuk om te doen. En het is nóg leuker om te lezen achteraf. Geen tijd? Jawel, toch wel! Neem dat notitieboekje desnoods mee in de trein.
  5. Breakfast! Breakfast lover alert! 🙂 Wegens tijdgebrek of andere prioriteiten (lees: 15 min. langer kunnen slapen) schiet ontbijten er nog wel eens bij in. Toch merk ik dat op dagen dat ik het wel doe, ik net iets wakkerder en met meer energie mijn eerste les binnenkom. Sta op maandag dus toch nét iets eerder op om hier even tijd voor te maken. Hoe rustiger de ochtend verloopt, hoe minder stress dat later op de dag oplevert.
  6. Werk aan slechts één ding tegelijkertijd. Niet alles moet vandaag gebeuren, er komen nog dagen. Hoe meer achter de rug, hoe liever natuurlijk. Maar zo niet, dan niet. Draag vandaag nog een beetje zorg voor je energie-niveau.
  7. Run! Post-running adrenaline gegarandeerd. Samen met een paar vrienden ga ik, in theorie, ik herhaal: in theorie, elke maandag en woensdag lopen. En als we niet gaan ligt dit negen van de tien keer aan mij. Ik ben namelijk heel goed in uitvluchten bedenken om niet te moeten, ‘kunnen’, sporten. Toch zet ik deze ip in het rijtje. Ga lopen, ga dansen, wees actief! 2 kilometer. 7 kilometer. 10 kilometer. Maakt niet uit. Het liefst dus samen met iemand. Hoe minder zin je hebt om te sporten, hoe beter het vaak gaat. Het zal voor voldoening zorgen en dan heb je het ook meteen achter de rug!
  8. Wees je ervan bewust dat, die monday blues waar ik het juist over had, die zitten eigenlijk alleen tussen je oren. So man up and start you day! Maak er geen groter drama van dan het is. Van vroege ochtenden ga je niet dood. En zowel, dan ben je er één dag later ook vanaf. Een maandag duurt niet langer dan ender welke andere dag, so you’ll survive.
  9. Enjoy your Monday. Take a cookie just in case.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *