Menu Sluiten

Stravelien in Salamanca: veel geschiedenis en een beetje theater!

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben verliefd op Salamanca. Meer dan op eender welke andere stad in Spanje. Moet toch lukken dat ik juist híer voor drie maanden verblijf…! 🙂 Dat vond ik best wel spannend, ik was er namelijk nog nooit zelf geweest. Op voorhand werden die ‘zorgen’ wel al goedgemaakt door het horen van enkel en alleen maar goede verhalen over Salamanca: een prachtig historisch centrum en een stad met veel jonge mensen. Dat is ook precies hoe ik het zelf tot nu toe ervaar: supergezellige (autovrije) straatjes, heel veel mooie pleinen, barretjes, gigantisch veel winkeltjes en kerken. Geen enkele straat ligt recht. Mijn appartement is gelegen vlak naast het centrum, op wandelafstand. Op twee minuten sta ik binnen de ring en op tien minuten aan mijn campus. Het leuke is, dat er altijd in elke straat leven is. Ook in de buurt waar ik nu woon. Ik denk niet dat ik het hier snel beu ga worden…

42800850_543182002818890_8448216562610995200_n

Wat doe ik precies?

Buiten de toerist uit te hangen, moet er natuurlijk ook een beetje gestudeerd worden! Ik volg ‘el curso internacional de la lengua y cultura española‘, dus letterlijk vertaald een cursus voor het leren van de Spaanse taal en Spaanse cultuur, en alle vakken die daarmee verbonden zijn. In deze cursus is het mogelijk je eigen vakken (met een minimum van drie en een maximum van zeven modules) samen te stellen. Mijn lessenrooster bestaat uit: Spaanse taal, de geschiedenis van Spanje, de vrouwen in de Spaanse geschiedenis en de Arabische wereld in de geschiedenis van Spanje. Veel geschiedkundige vakken, dus! Vooral de Spaanse lessen zijn favoriet.

De eerste dag dat ik hier was werd er meteen een taaltest afgenomen en werd ik in een bepaalde groep geplaatst. Ik merkte na een aantal dagen wel dat het niveau waarin ik les kreeg, nét iets boven mijn eigen niveau ligt. Ik denk dat dat komt omdat ik mondeling nogal sterk ben, maar totaal niet zoveel grammatica ken. Mijn klas had al zo’n twee werkwoordstijden meer gezien dan ik. Ik heb het al tegen mijn leerkracht gezegd, maar zij maakte zich er weinig zorgen over. Ze gaf me vrolijk een bundeltje met zo ongeveer álle werkwoorden in álle tijden en zei dat ik dat in een paar weken wel kon wegwerken. Haha. Oke dan, ik weet wat doen. Ik wil zelf ook niet meer van groep veranderen hoor, mijn leerkracht Spaans is namelijk ge-wel-dig!

Ik vind deze opleiding super interessant doordat het enorm georiënteerd is op één gebied en één taal. In totaal heb ik zestien uur les per week, bijna altijd in de voormiddag. En dat is redelijk veel om te studeren, wanneer je in de les nog niet alles begrijpt wat er gezegd word. 🙂

De meeste van mijn medestudenten zijn iets ouder dan ik en zitten in hun eigen land al op de universiteit. Een groot deel van hen komt uit Amerika (zéér schadelijk voor mijn Spaans.. ;)) en dan nog en aantal uit Zweden, Noorwegen of Duitsland. Tot op heden nog geen andere Belgen tegengekomen. Ze zijn wel allemaal heel vriendelijk en gemotiveerd om zoveel mogelijk Spaans te spreken, ook onder elkaar!

Voor de rest houd ik mij bezig met naar de les gaan, samenvatten (of toch mijn notities van in de les proberen te ontrafelen en vertalen), studeren, koken, wandelen, de stad verkennen, babbeltjes doen met mijn huisgenoten (dat dan weer wel in het Spaans!) en schrijven. Gisterenavond ben ik naar een theatervoorstelling gaan kijken. Vandaag en morgen trouwens ook. Er is een festival bezig in een klein theaterhuis, ‘La Malhablada‘, van mircrotheater: om de 30 minuten begint er een andere, kleine voorstelling in telkens een andere zaal, die de hele tijd herhaalt wordt. Met een beurtenkaart kan je dus naar binnengaan naar waar en wanneer je wilt! 🙂

Binnenkort beginnen ook mijn flamencolessen! Op twee straten van mij is een dansschool met een heel uitgebreid aanbod, onder andere Flamenco! ’t Is iets dat ik al heel lang wil doen, helaas zijn de dansscholen waarin flamenco gegeven wordt in België moeilijker te vinden. Ik kan er nog niets over zeggen en heb werkelijk geen idee of dit iets voor mij gaat zijn, ik ben superbenieuwd! Daar zien/lezen jullie binnenkort ongetwijfeld meer over!

Zoals je kunt lezen heb ik mijn draai hier wel zo ongeveer gevonden! Ik geniet van naar de les te gaan, van het weer ‘zelfstandig’ te kunnen leven en van dus af en toe nog een beetje theater in mijn leven! 🙂

Tot schrijfs!

Liefs,

Stien

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *